Jakie dania wegetariańskie przygotować na grilla?

Wegetarianizm od wielu lat zyskuje na popularności. Dieta wegetariańska jest nie tylko zdrowa, ale także pełna różnorodnych smaków. Nie jest prawdą, że dania wege są monotonne i oparte na samych warzywach.  Nie wiesz co przyrządzić na wegetariańskiego grilla? Nasze propozycje przypadną do gustu nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także będą urozmaiceniem dla tradycyjnych potraw z grilla.

Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Smak grillowanego tofu zaskoczy nie jednego amatora mięsa. Na kilka godzin przed planowanym grillem możesz zalać tofu marynatą do mięsa – ten trik sprawi, że jego smak niczym nie będzie różnił się od dania mięsnego. Grillowane tofu możesz podawać samodzielnie lub wykorzystać do szaszłyków. Nakłuj na szpikulec ulubione warzywa, skrop je oliwą, posyp przyprawą do grilla i pyszne szaszłyki gotowe!

Cukinia nadziewana farszem pieczarkowo – jajecznym

Nadziewana cukinia to jedno z tych dań, które nie tylko dobrze smakuje, ale również dobrze się prezentuje na rodzinnym barbecue. Przekrój cukinię wzdłuż, a następnie wydrąż łyżeczką miąższ. Przygotuj farsz. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i lekko posól. Kiedy pieczarki puszczą sok dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Duś przez chwilę na wolnym ogniu. Ugotuj na twardo jajka i pokrój w drobną kostkę. Połącz wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj do wydrążonych połówek cukinii. Piecz na grillu aż skórka cukinii stanie się miękka.

Papryka nadziewana kaszą kuskus i warzywami

Umyj papryki (mogą być w różnych kolorach), następnie przekrój w poprzek i usuń gniazda nasienne. Posyp solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Kuskus zalej bulionem 1 cm ponad wysokość kaszy. Kiedy napęcznieje wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokruszony ser feta. Nadzienie przełóż do papryki i nakryj odciętymi połówkami.

Grillowane warzywa

Pieczone na grillu warzywa mogą smakować wyśmienicie jeśli umiejętnie się je doprawi. Tutaj polecamy zwłaszcza cukinię i paprykę zamarynowaną wcześniej w ziołach prowansalskich. Dobrym wyborem będą też boczniaki skropione oliwą i natarte czosnkiem oraz natką pietruszki. Świetną propozycją będą też pieczarki portobello nadziewane mieszanką serów. Klasykiem są oczywiście pieczone ziemniaki. Możesz wcześniej podgotować je w domu, następnie przekroić na połówki i zawinąć w folię aluminiową. Po upieczeniu wystarczy dodać masło czosnkowe lub rozmarynowe i pyszna przekąska gotowa!

Coś na słodko

Deser z grilla? Tak! Pieczone banany w czekoladzie czy pieczone jabłka podane z bitą śmietaną i cynamonem to propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego łasucha. Banana możesz przekroić wzdłuż lub zapiekać w całości bez obierania ze skórki. Pod wpływem temperatury nabierze on bardzo aromatycznego, słodkiego smaku. Po upieczeniu polej go gorącą czekoladą. Pyszny deser gotowy! Pieczenie jabłek jest równie proste. Wcześniej należy tylko pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić  w ćwiartki. Aby owoce nabrały charakterystycznego aromatu posyp je cynamonem i odrobiną brązowego cukru. Do pieczenia świetnie nadają się również gruszki. Warto wcześniej namoczyć je w winie lub polać miodem.

Może Ci się również spodoba