Chwila relaksu, czyli domowe maseczki na twarz!

Nie ma lepszej pielęgnacji dla naszej twarzy niż maseczka. Najlepsze są te wykonane z domowych składników, które nie zawierają szkodliwych substancji. Oto kilka maseczek na twarz, dzięki którym nasz twarz poczuje się wypoczęta i piękna.

Maseczka z awokado!

Do przygotowania tej maseczki będziemy potrzebować jedno małe lub pół dużego awokado. Należy je rozgnieść widelcem. Awokado zawiera naturalny olej roślinny, który głęboko nawilża skórę. Nadaje się idealnie do pielęgnacji skóry suchej. Do zmiażdżonego awokado dodajemy łyżkę miodu naturalnego. Jak powszechnie wiadomo zabija on wszelkie bakterie na skórze, może zmniejszyć obrzęk i stan zapalny. Dzięki niemu skóra wygląda znacznie młodziej.  Do naszej maseczki dodajemy również jedną łyżkę jogurtu naturalnego, który zawiera kwas mlekowy, który łagodzi i zmiękcza skórę podczas oczyszczania porów. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Nasza maseczka jest już gotowa. Przed nałożeniem jej na twarz należy dokładnie przemyć ją ciepłą wodą i osuszyć. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę maseczki na twarzy i szyi. Na oczy najlepiej położyć plastry ogórka, który ma naturalne właściwości ściągające. Oczyszcza, odżywia, nawilża i pomaga zmniejszyć cienie pod oczami. Maseczkę należy pozostawić na twarzy na około 15 min. Potem wystarczy ją delikatnie zmyć ciepłą wodą i osuszyć twarz. Po zastosowaniu maseczki od razu można zauważyć, że nasza skóra jest delikatniejsza w dotyku i z pewnością odpowiednio nawilżona.

Maseczka z płatków owsianych!

Do przygotowania tej maseczki będziemy potrzebować pół szklanki płatków owsianych. Należy je zmiksować do powstania drobnego pyłu. Płatki owsiane spośród wszystkich płatków mają największą wartość odżywczą. Zawierają najwięcej składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, a także witamin z grupy B. Zawierają również dużo witaminy E. W osobnej misce miksujemy pół szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy zmiksowane płatki owsiane i mieszamy do utworzenia się gładkiej mieszanki. Maseczka jest już gotowa. Teraz musimy dokładnie umyć twarz ciepłą wodą i delikatnie osuszyć. Maseczkę nakładamy na twarz, pomijając oczywiście okolice oczu. Pozostawiamy ją na około 15 minut. Po tym czasie zmywamy maseczkę ciepłą wodą i osuszamy twarz. Jest to świetny sposób, aby nawilżyć suchą skórę, a jeśli dodamy do maseczki pomidora, to będzie się idealnie nadawać również do cery tłustej.

Maseczka z banana!

Bardzo polecana  jest również maseczka z banana. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C oraz wiele minerałów i pierwiastków śladowych, jak np. potas, magnez i selen, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Do przygotowania maseczki potrzebujemy pół banana. Należy go zmiksować z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Maseczka jest gotowa do użycia. Tak samo jak w przypadku pozostałych maseczek, należy wcześniej dokładnie umyć twarz ciepłą wodą i osuszyć ręcznikiem. Naszą  maseczkę nakładamy na twarz na około 20 min. Ostrożnie rozsmarowujemy ją w okolicach oczu. Następnie zmywamy letnią wodą i delikatnie osuszamy twarz. Dzięki zastosowaniu tej maseczki nasza cera będzie olśniewająco gładka i odpowiednio odżywiona.

Może Ci się również spodoba